Eltelt jópár hét mire felfedeztük: itt a Faluban is van piac, nem is egy. Először a kimenőm alkalmával, a városba menet a buszról láttam, hogy a hétközben teljesen üres telek átalakult egy vásári forgataggá. Következő hétvégén mi sem volt természetesebb, mint hogy megnézzük. Amint ráfordultunk a piac utcájára, már csak követni kellett a tömeget. Mivel vasárnap semmi nincs nyitva, akinél banyatank volt, vagy szatyor, az mind a piacra ment, vagy onnan jött.
Hát... utoljára ekkora tömeggel a utahi Farmers Marketen találkoztunk. Oda aztán nem is jártunk, de nem csak a sok ember, hanem inkább az árak miatt: minden bio, minden saját kézzel készített és sokszorosába kerül a boltokhoz képest. Itt meg pont az ellenkezőjét tapasztaltuk. Olcsó zöldség-gyümölcs mindenhol. A narancsot nagyjából utánad dobják. Sokan szerintem egyszerűen leszedik a házuk kertjében álló narancsfákról a narancsot, bedobálják egy bevásárlókocsiba, és kitolják a piacra eladni, fillérekért. Vettünk is egy jó nagy szatyorral, és mikor a csaj látta hogy gyerekekkel vagyunk, mérés után biztos ami biztos még beledobott kettőt útravalónak. Sok helyen adnak kóstolót, minket pl. pirított-cukrozott mandulával etettek be, hát őrült jó volt.
De ez a vasárnapi piacnak csak egy nagyon kicsi szeglete. A maradék amolyan józsefvárosi piac- bolhapiac keveréke. Van minden az elemes ugató kiskutyától kezdve az iPad másolatokon át a cipőig. Meg van aki kirakja amit a nagymama padlásán talált, és próbál pár fillért összeszedni az eladásokból. Na ezek azok a standok ahol nincsenek árak, minden annyiba kerül amennyit kiharcolsz magadnak- legalábbis nagyon így tűnt. Összességében jópofa egy élmény, de gyerekekkel nem ideális, még akkor sem ha van ingyen narancs. Nehezen lehet a babakocsival a tömegben haladni, ez amlyan igazi 1 emberes móka.
A másik, szombati piacról a mexikói barátainktól hallottunk. Kész csoda hogy eddig nem futottunk bele, mert ez magában a Faluban van, és több utcát is elfoglal - azokat ahova hétközben is csak véletlenül tévedtünk el a gyerekekkel. Amikor viszont direkt kerestük, nagyon könnyen megtaláltuk. Ennek is van egy kínai piac jellegű része, de én úgy láttam, hogy főleg a klasszikus piac dominál. Ahhoz hogy az ember igazán élvezni tudja, nagyon le kell lassítani. Ez nem egy szupermarket ahol csak lepakolom a polcról ami kell, és aztán kifizetem a kasszánál. A nép ráérősen vánszorog. ha fennakadás van, akkor azért valaki hátulról elüvölti magát, és akkor megmoccan a tömeg, de alapvetően senki nem siet sehova.
| Ne kérdezd, nem tudom |
Az árusoknál mindenki ráérősen válogat, és az eladó sem nagyon szolgál ki addig mást amíg a válogatós nem végzett. Ezt főleg az idősebb néniknél láttam, nem pörögnek, nem pattognak, mutogatják a portékát, megbeszélik hol barnul a banán, és addig áll a sor. A fiatalabbak azért gyorsabbak szerencsére. A boltokhoz képest hatalmas a kínálat, viszont egyelőre az a gond hogy a dolgok feléről azt sem tudom mire való, így most még maradunk a paradicsom-uborka-narancs vonalon. Van külön olivabogyós stand, vannak hentesek, cukorkaárusok, virágosok. Na és azok a színek, meg illatok! Ezzel a tötymörgéssel meg tömeggel együtt is nagyon hangulatos az egész, tényleg csak át kell venni a ritmusát. Ezt egyébként könnyebb mondani mint csinálni, főleg egy olyannak mint én aki az utóbbi 2 évben az esetek nagy százalékában kb futva vásárolt, vagy azért mert gyerekekkel volt, vagy mert nélkülük. És egyébként is utálom a tömeget. Ami elviselhetővé teszi, hogy az emberek nem idegeskednek, nem egy közelhar az egész, hanem majdnem egy élmény. Itt találkoznak az ismerősök, leállnak beszélgetni, társasági életet élni. Mi is összefutottunk a mexikóiakkal, akik ajánlották a piacot. Elcsacsogtunk velük, így máris nem volt olyan szörnyű a sorban állás a banánért. Majdnem mint a helyiek. Bele fogunk jönni ebbe is.
Amit ne kérdezzünk, az filézett, szárított hal :)
VálaszTörléshttp://en.wikipedia.org/wiki/Bacalhau
VálaszTörlésPuszi :)
Az hogy hal nekem is megvolt, bár jól meg kellett néznem hogy mégis ennek melyik az eleje meg melyik a vége. :D
VálaszTörlésNa az ilyenekre írtam hogy azt sem tudom mi az amit árulnak.
Köszi Ildi az infot! :D
haha, bacalhau, a fényképen keresztl is érzem a szagát :D a portugálok, kérlek, több, mint 1000féleképpen el tudják készíteni a bacalhaut (bár sajnos mindig ugyanolyan az íze :D), és _minden_egyes_alkalommal_ volt valaki, aki ezt meg is jegyezte nekem. Néha már a levegövételböl tudtam, hogy most ez jön :D nekem egyébként a bacalhau com natas volt a kedvencem, tejszínes bacalhau, ha belefutnál valahol. Ja, ha meg vesztek, napokig kell fözés elött vízben áztatni, hogy kijöjjön belöle a só.
VálaszTörlésHáhá! Akkor már tudom kit kell az ismeretlen dolgokkal bizergálni :D
VálaszTörlésMajd fotózok neked zöldségeket is, mert érdekel miből mit lehet csinálni, csak ugye a neve sincs kiirva semminek, mert hát ezt mindenki tudja, neeeeem? :D
ja, alap :D ha meg meg is kérdezed, akkor eldarálják, aztán keresgélhetsz a szótárban, hogy mit is mondott. :D
Törlésja, és a vicc benne az, hogy importtermék, Norvégiából, ezt valahogy sosem értettem. bár lehet, hogy régen náluk is lehetett fogni tökehalat, most meg már nem. Például régen a kis szardíniákat, vagy miket is kidobták, kb csak szemét volt, most már azt is megeszik, meg utcai fesztivál van rá, akkora kincs lett a frissen fogott hal.
VálaszTörlésHa már ilyen fura dolgokról van szó, sörözöben szoktak adni "csipegetni" ilyen kissárkánylábszerü cuccokat, valami kagylóféle, magamtól eszembe nem jutna megenni, de egyszer kipróbálni vicces. A sör meg lemossa az ízét ;D